Wat levert een Compact Solar systeem u op?

Gerekend over een levensduur van 25 jaar levert een Compact Solar systeem u gemiddeld een jaarlijks rendement tussen de 10% en 15% op. Dit is een gemiddelde, maar wat bepaalt het rendement voor uw systeem?

Hoeveel stroom uw zonnepanelen gaan opwekken is van een aantal factoren afhankelijk. Allereerst natuurlijk de kwaliteit van uw systeem. Dat zit bij Compact Solar wel goed. Maar er is meer om rekening mee te houden.

De hoeveelheid zonne-energie die uw systeem opwekt, is afhankelijk van de hoeveelheid zonlicht die over het jaar op uw panelen valt. Dit wordt weer bepaald door de plek waar u woont, de richting waarin uw panelen georiënteerd worden en of we in Nederland een zonnig of een grijs jaar hebben.

De plek waar u woont

Niet elke plek in Nederland heeft hetzelfde aantal zonuren. Daarom wekt ook niet elk Compact Solar systeem in Nederland dezelfde hoeveelheid energie op. Over het algemeen hebben de provincies aan de Noorzeekust de meeste zonuren. Een systeem dat geplaatst wordt op Texel, kan dan ook wel 15% meer energie opwekken dan een systeem in Gelderland.

De oriëntatie van uw zonnepanelen

De zon komt op in het oosten en draait via het zuiden naar het westen waar hij weer onder gaat. Zonnepanelen die op het zuiden georiënteerd zijn, vangen gemiddeld genomen over het hele jaar het meeste zonlicht op. Bij voorkeur richten we uw panelen dan ook op het zuiden.

Maar dan moeten ze natuurlijk wel echt in de zon liggen. Als er schaduw is van bijvoorbeeld omliggende woningen of bomen, dan heeft dat veel invloed op de hoeveelheid energie die u opwekt. In zo’n situatie kan het beter zijn om te kiezen voor een oriëntatie naar het oosten of westen. De opbrengst van uw zonnepanelen als deze op het oosten of het westen zijn georiënteerd, is zo’n 10% lager dan bij een oriëntatie op het zuiden.

Het kan ook zo zijn dat uw woning helemaal niet geschikt is voor zonnepanelen. Ook als dat zo is, kunt u van ons een eerlijk advies verwachten: niet doen.

Het weer

De zon schijnt niet elk jaar even veel. In een zonnig jaar wekken uw zonnepanelen meer elektriciteit op dan in een jaar met minder mooi weer. Het gemiddeld aantal zonuren in Nederland is 1639. Met 1964 zonuren was 2019 een goed jaar voor zonnepanelen. In 2018 hadden we zelfs 2099 uur zon.

Het is dus onmogelijk om exact te voorspellen wat uw Compact Solar systeem op gaat brengen. Maar op basis van een aantal gegevens kunnen we wel een hele goede inschatting maken.

Wilt u weten wat uw systeem gaat opleveren?

Vraag een offerte aan!