Hoe zonne-energie u helpt uw impact op het milieu te verkleinen

Zonnepanelen Milieu

Zonne-energie opwekken is goed voor uw portemonnee, maar minstens zo belangrijk is dat u uw verantwoordelijkheid neemt voor het milieu. We hebben 9 feiten op een rij gezet over onze negatieve impact op de aarde en hoe zonne-energie helpt deze te beperken.

  1. Wij Nederlanders hebben een footprint van 3,6 aardes per persoon. Dit betekent dat we 3,6 keer zoveel natuurlijke hulpbronnen gebruiken als de aarde jaarlijks kan produceren. Dit betekent dat we dik in het rood staan bij toekomstige generaties.
  2. Een groot deel (76%) van deze impact is verborgen. Dat is bijvoorbeeld energie die gebruikt wordt voor het produceren van spullen die je koopt en het voedsel dat je eet.
  3. Slechts 24% van onze ecologische impact is zichtbaar. Dit is impact zoals de uitstoot van broeikasgassen van onze auto’s en je energieverbruik in huis.
  4. Bij de zichtbare ecologische impact staat de auto op nummer één en het huis op nummer twee.
  5. Als we ook de verborgen impact mee rekenen, staan de spullen die we kopen op één, het vlees dat we eten op twee en ons huis op drie.
  6. Zo’n 60% van alle impact die je met je woning hebt komt voort uit het energieverbruik in je huis. Denk aan je elektriciteitsverbruik, verwarming en warm water. Door over te stappen op elektrisch verwarmen en je eigen zonne-energie op te wekken kun je deze impact bijna terugbrengen naar nul.
  7. De energie die nodig is om een zonnepaneel te maken verdient het paneel in ongeveer 2 jaar terug.
  8. Bij het omzetten van energie uit de zon in elektriciteit gaat met een zonnepaneel slechts 5% energie verloren. Bij het opwekken van elektriciteit in een kolencentrale gaat zo’n 65% van de energie in de centrale verloren.
  9. De levenscyclus van kolen leidt tot 25 keer meer CO²-uitstoot dan die van zonnepanelen.

Overstappen op zonne-energie is zeker niet voldoende om onze negatieve impact op de aarde ongedaan te maken. Maar het is wel een belangrijke stap in de goede richting.

(Bron: De Verborgen Impact, Babette Porcelijn, 2016. Hier verkrijgbaar)

Wilt u uw impact verkleinen met Compact Solar? Vraag vrijblijvend een offerte aan.

Offerte aanvragen