Garanties en zonnepanelen

Als u zich oriënteert op de aanschaf van een zonnepanelen systeem, komt u allerlei verschillende garanties tegen. Maar wat houden deze garanties nu precies in en wat kunt u van Compact Solar verwachten?

Productgarantie

Op elk zonnepaneel krijgt u een productgarantie. Deze garantie op zonnepanelen is te vergelijken met de garantie die u krijgt op andere producten die u koopt, zoals een televisie of koelkast. De productgarantie op zonnepanelen is van toepassing op defecten aan het zonnepaneel. De leverancier behoort bij een defect binnen de garantieperiode het zonnepaneel kosteloos te vervangen. 10 jaar is zo’n beetje de norm voor de productgarantie op zonnepanelen.

Om zonne-energie op te wekken heeft u echter meer nodig dan alleen zonnepanelen. Ook de omvormer en het montagesysteem zijn belangrijk om rekening mee te houden. Deze hebben allemaal hun eigen garantie periodes, die afhankelijk zijn van de leverancier.

Vermogensgarantie

Naast productgarantie krijgt u op zonnepanelen ook vermogensgarantie. Zonnepanelen kunnen door de jaren heen door veroudering steeds iets minder efficiënt gaan werken. In dat geval wekken ze elk jaar een klein beetje minder elektriciteit op. Met de vermogensgarantie garandeert de leverancier dat uw zonnepanelen niet te snel achteruit gaan. Zo wordt er bijvoorbeeld gegarandeerd dat uw zonnepanelen na 25 jaar nog 80% van het vermogen leveren ten opzicht van toen ze net nieuw waren.

Garantie op de installatie

Daarnaast behoort u garantie te krijgen op het installatiewerk. Als uw systeem niet goed werkt, is de kans veel groter dat dit aan een installatiefout ligt dan aan een defect product. De garantie op de installatie is afhankelijk van uw installateur. U hoort minimaal 18 maanden garantie op het installatiewerk te krijgen. Vaak wordt door de installateur een garantie van 2 jaar aangehouden. De garantie op het installatiewerk is dus vaak veel korter dan de garantie die u op de producten krijgt.

Hoeveel is een goede garantie waard?

Een goede garantietermijn is voor u als klant natuurlijk belangrijk. Maar zeker niet het enige om rekening mee te houden. Want wat gebeurt er als er onverhoopt een probleem is met uw systeem? De afhandeling van klachten gebeurt helaas lang niet altijd zoals u mag verwachten. U bent hierbij meestal volledig afhankelijk van uw installateur. Deze zal niet graag toegeven dat het installatiewerk niet goed is gedaan. We zien dat het regelmatig gebeurt dat een installateur niet thuis geeft als er een beroep op de garantie wordt gedaan. Dan wordt er bijvoorbeeld gewezen naar de fabrikant van de zonnepanelen of omvormer. Dit zijn vaak internationale organisaties die voor particulieren moeilijk te bereiken zijn. Bovendien; hoe weet u of de slechte werking van uw systeem te wijten is aan uw zonnepanelen of aan de omvormer? Dat u in uw recht staat wil helaas lang niet altijd zeggen dat u ook goed geholpen wordt.

Welke garantie krijgt u bij Compact Solar?

Bij Compact Solar willen we uitsluitend tevreden klanten. Daarom bieden we u onze systeemgarantie. Dit houdt in dat we garantie geven op het gehele systeem dat we aan u leveren, inclusief het installatiewerk. Als u een systeem bij ons koopt mag u ervan uit gaan dat dit goed werkt en goed blijft werken. Dus als er binnen de garantietermijn van 12 jaar onverhoopt toch een keer iets misgaat, dan lossen wij het voor u op. Uitzondering hierop is natuurlijk als er sprake is van een verwijtbare fout van uzelf of van overmacht zoals natuurgeweld. Dit wordt door geen enkele leverancier of verzekering gedekt.

Naast onze systeemgarantie ontvangt u een vermogensgarantie. Zonnepanelen kunnen geleidelijk iets minder efficiënt gaan werken, en daardoor minder gaan opwekken. Met onze vermogensgarantie garanderen wij dat uw Compact Solar systeem na 12 jaar nog minimaal 90% van het nominale vermogen in het eerste jaar opwekt. Na 25 jaar is dit nog minimaal 80%.

Met Compact Solar krijgt u dus niet alleen garantie op papier, maar ook in de praktijk. Een vertrouwd gevoel!

Bent u geïnteresseerd in Compact Solar? Vraag nu vrijblijvend een offerte aan.

Offerte aanvragen